Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst over herstelmaatregelen voor ‘zeer hard stelsel en keiharde uitvoering’

Belastingdienst over herstelmaatregelen voor ‘zeer hard stelsel en keiharde uitvoering’

14 juli 2020 WetgevingSchuldregeling

In een webinar informeert de Belastingdienst professionals in de sociaal-financiële hulpverlening over veranderingen op korte en lange termijn om het belastingstelsel ‘minder hardvochtig’ te maken. Ambtenaren van de dienst trekken merkbaar het boetekleed aan in het ruim een uur durende webinar.

In het eerste deel gaan de ambtenaren in op de veranderingen op de korte termijn, “om te herstellen wat fout gegaan is in de uitvoering van een ‘zeer hard stelsel’ met ‘een keiharde uitvoering’”, zoals ze het toeslagensysteem en de controle erop omschrijven.

De kijker krijgt te horen welke herstelmaatregelen er zijn. De ambtenaren geven deskundige antwoorden op praktijkvragen van de kijkers die aanwezig waren bij de live-versie van het webinar, eerder deze maand. 

In het tweede deel gaat de dienst in op toekomstige veranderingen. De recent ingegane wet Hardheidsclausule toeslagen komt voorbij. Die bepaalt onder andere dat de fiscus voortaan en ook met terugwerkende kracht een hardheidsclausule toe mag passen in schrijnende situaties.

Er komt ook een wet Verbetering uitvoerbaarheid toeslagen aan. Op Prinsjesdag wordt hij bekendgemaakt, maar nu al mag hij gebruikt worden. Het gaat dan over zaken als

  • aanpassing partnerbegrip (mag niet meer met terugwerkende kracht per 1 januari ingaan voor de kinderopvangtoeslag waardoor onverwacht veel geld moet worden terugbetaald)
  • proportioneel vaststellen van terugvorderingen (dus per maand in plaats van alles of niets)
  • afzien van terugvordering bij fraude door een ander (een kinderopvangorganisatie bijvoorbeeld)
  • schrappen van de onmogelijkheid om bij vermeende grove schuld een betalingsregeling te krijgen
  • buiten toepassing blijven van vermogen voor de toeslagen mag voortaan nog na 5 jaar aangevraagd worden in plaats van 6 weken na de vaststelling

Deze en nog veel meer logische en begrijpelijke verbeteringen worden dus wet na Prinsjesdag, maar mogen nu al worden toegepast.

Nuttig webinar voor deskundigen en professionals

Veel van de 10.000 gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire zitten in schuldhulpverleningstrajecten of in de Wsnp. Daarom is het (voor mensen die niet terugschrikken voor het hoge informatieve gehalte) een nuttig webinar. “Het is taaie stof”, zeggen de ambtenaren in het webinar erover. Toch adviseren ze “iedereen die als deskundige of professional in de kinderopvang werkt, ouders ondersteunt, medewerker is bij een belangenorganisatie of op een andere manier als professional met de kinderopvangtoeslag te maken heeft” om het webinar te bekijken.

In augustus komt er trouwens nog een vervolg.

Webinar terugkijken (70 minuten)

Bekijk de sheets van het webinar (pdf, 242 kB)

Sleutelwoorden

WetgevingSchuldregeling