Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep aan gemeenten: begroot extra financiële hulp

Oproep aan gemeenten: begroot extra financiële hulp

21 juli 2020 Lobby

In de zomer werken veel gemeentebesturen aan hun begroting voor 2021. De NVVK heeft alle 355 gemeenten daarom een brief gestuurd met de oproep ruimte vrij te maken voor extra financiële hulp.

Marco Florijn

“Na een periode waarin veel ad hoc geregeld moest worden om de gevolgen van het coronavirus beperkt te houden, breekt nu de zomerperiode aan. Niet een periode van rust, maar wat ons betreft een oog in de storm dat u de ruimte geeft om plannen te maken voor wat er komen gaat”, schrijft voorzitter Marco Florijn in de brief.

Verontrustende prognoses

Hij citeert eerder gepubliceerde verontrustende prognoses van SchuldenLabNL en accountantskantoor Deloitte. “De cijfers die onderzoekers van SchuldenLabNL en Deloitte laten zien zijn duizelingwekkend; in het ergste geval praten wij over bijna een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden. Wij verwachten nog dit jaar 30% meer mensen met betalingsproblemen en zo’n 30% meer mensen met schulden”, aldus de NVVK in de brief.

Nieuw soort hulpvragers

De brief signaleert dat mensen die financieel geraakt zijn door de coronacrisis, een andere groep vormen dan de huidige hulpvragers. “Dat maakt ook dat deze groepen op een andere manier gevonden kunnen en moeten worden dan de huidige groep mensen met schulden”, concludeert de NVVK. “Het gevaar is daarnaast dat bij het uitblijven van tijdige hulp ook de nieuwe groep meer gaat lijken op de huidige groep hulpvragers. Het is dus aan u om de randvoorwaarden om snelle hulp te bieden te creëren. Zo kunnen wij gezamenlijk de maatschappelijke gevolgen beperken.”

Extra kosten komen bovenop tekorten in sociaal domein

Gemeenten kampen nu al met hoge kosten vanwege corona. De VNG publiceerde onlangs onderzoek waaruit bleek dat de extra kosten tussen de 1,4 en de 2,7 miljard liggen, terwijl veel gemeenten al kampen met tekorten in het sociaal domein. De NVVK benadrukt daarom ook richting de rijksoverheid dat er meer geld naar gemeenten moet om de benodigde inspanning te kunnen leveren. 

Lees de hele brief hier (pdf, 316 kB)

Sleutelwoorden

Lobby