Hypotheekverstrekkers te streng bij BKR-registratie

15 augustus 2017

In de NRC stonden dit weekend twee artikelen over schrijnende gevallen van mensen die door een klein krediet van lang geleden - dat inmiddels afbetaald was – geen hypotheek konden krijgen.

Marco Florijn, voorzitter NVVK: ‘Hypotheekverstrekkers voeren vaak te streng beleid in geval van een BKR-registratie. Een afbetaald krediet van 350 euro hoeft geen reden te zijn om een hypotheek te weigeren. Een hypotheekverstrekker kan bij een BKR-toetsing zien wat de datum, het bedrag, het type krediet en de status ervan is en besluiten om hier al dan niet rekening mee te houden.

Dat hypotheekverstrekkers toch zo strak weigeren bij elke BKR-registratie, komt door het beleid dat bij hen op hoger niveau wordt afgesproken én doordat dit soort hypotheken steeds vaker online worden ingevuld.’

Bankenbeleid
NVVK pleit voor een milder beleid van banken rond BKR-registraties. In het voorbeeld van Maria, die een krediet van 350 euro bij de H&M inmiddels had afbetaald, had de bank ook kunnen besluiten om wél een hypotheek te verstrekken.

Online hypotheek aanvragen
Inmiddels kunnen mensen dikwijls snel online een hypotheek aanvragen. Dat is vaak prettig, maar deze online ontwikkeling neemt ook de ruimte voor persoonlijke soort afwegingen weg. Online worden er gewoon lijstjes afgevinkt ‘BKR-registratie? Dan geen hypotheek.’ In gevallen zoals in het artikel van de NRC, mag je van een bank verwachten dat er een zorgvuldigere en individuele afweging wordt gemaakt.

« Terug

Naar boven