Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Cliënt met beperking vraagt specialistische aandacht'

‘Cliënt met beperking vraagt specialistische aandacht'

6 juli 2020 LobbyBeschermingsbewind

Beschermingsbewind voor cliënten met een beperking blijkt een vak apart, merken beleidsmedewerkers Ellen Hennekens en Irene Koole tijdens hun bezoek aan NVVK-lid Mijn Geld en Zo.

Kort na elkaar kwamen we in dienst bij de NVVK, inmiddels alweer 2 maanden geleden. De begintijd was hectisch, je doet veel nieuwe indrukken op. Nu ontstaat er langzaam maar zeker gelegenheid om onze leden in het land op te gaan zoeken. Een bezoek op locatie is ontzettend waardevol, omdat je in dezelfde ruimte - op coronaproof-afstand - tóch tot andere gesprekken en inzichten komt dan via beeldbellen.

Landelijk actief

Onlangs gingen mijn collega Irene en ik daarom op bezoek bij Marjan Oudshoorn, manager bij Mijn Geld en Zo in Amersfoort. Deze stichting is gespecialiseerd in bewindvoering en budgetbeheer voor cliënten met een beperking. Van oudsher was deze dienstverlening onderdeel van de stichting Philadelphia. Door gewijzigde wetgeving is de financiële dienstverlening sinds 2014 volledig losgetrokken van de zorg.

Mijn Geld en Zo bedient landelijk cliënten. Het biedt naast bewindvoering en budgetbeheer ook dienstverlening waarin enkel de vaste lasten betaald worden. Voor ouders of familieleden die bewindvoerder zijn verzorgt Mijn Geld en Zo de administratieve kant van het bewind.

Vasthoudendheid en kennis zijn nodig

Maar waarom nu dienstverlening specifiek gericht op cliënten met een beperking?

  • Natuurlijk is de interactie met een cliënt met een beperking vaak al ‘anders dan anders’. Dat vraagt begrip, geduld, duidelijkheid, flexibiliteit en soms vasthoudendheid en dat past niet bij iedere (financieel) hulpverlener.
  • Deze cliënten hebben ook een heel specifiek financieel plaatje. Een plaatje waar je enige weet van moet hebben. Hierdoor is bewindvoering door een goedbedoelende ouder, zus of ‘reguliere’ bewindvoerder soms niet afdoende. Onvoldoende kennis van zaken kan tot gevolg hebben dat de onder bewind gestelde over onnodig beperkte financiële middelen beschikt. Soms leidt dat zelfs tot (onnodige!) schulden.

Van schulden naar sparen

Marjan vertelde over een cliënt die bij Mijn Geld en Zo kwam na een aantal jaren bewindvoering door een andere professionele bewindvoerder: “De inkomsten en uitgaven kwamen maar niet in balans, waardoor er inmiddels een aardige schuld was ontstaan. Dus dan gaan we er bij een intake stap voor stap door heen.”

“Het eerste waar ik op let zijn de inkomsten én uitgaven gerelateerd aan de Wet Langdurige Zorg. Dan moet je maar net weten dat de Eigen Bijdrage WLZ voor iemand jonger dan 23 beduidend lager ligt dan wanneer je ouder dan 23 bent. En dat je een hogere Eigen bijdrage WLZ betaald als je meer inkomsten hebt. Het CAK rekende met de verkeerde  inkomsten en inde al een tijdje te veel geld. Door dit recht te zetten met een eenvoudige correctie van het inkomen kun je het tij al snel keren. Nu hield deze jongeman aan het eind van de maand geld over! De schulden zijn binnen twee jaar opgelost en hij heeft zelfs een spaarpotje weten op te bouwen. Kijk, dan hebben wij ons werk goed gedaan.”

Ervaring goud waard

We spraken samen ook over kwaliteit van dienstverlening en hoe deze te borgen, onder andere in opleidingen. Wat ik eerder bij andere leden hoorde wordt door Marjan herhaald: bewindvoering (en schuldhulpverlening) leer je door het te doen. Natuurlijk is een goede opleiding ook van belang en is de sociale component onmisbaar, maar ervaring is goud waard.

Daarom pleit Marjan voor bewindvoerders die eerst ervaring hebben opgedaan als schuldhulpverlener of assistent bewindvoerder. Het vak van bewindvoerder is breed: je raakt alle aspecten in iemands leven. Dan is het fijn als de financiële component een stevige basis kent. Ook hecht ze veel waarde aan een beroepscompetentieprofiel. Dit zou de basis moeten zijn voor opleidingen en verdere ontwikkeling als sociaal financieel professional. Marjan was dan ook erg geïnteresseerd in het profiel zoals dat nu onder de vlag van SchoudersEronder ontwikkeld is.

Maatschappelijk betrokken

Wat ik erg mooi vond om te horen was dat Mijn Geld en Zo er heel bewust voor heeft gekozen lid te worden van de NVVK. “Met name de maatschappelijk betrokken grondslag van de vereniging gaf de doorslag”, zegt Marjan.

Daarin vinden we elkaar: het vuur dat we delen om kwetsbare mensen te beschermen en met elkaar de wereld een beetje mooier te maken.

Sleutelwoorden

LobbyBeschermingsbewind