Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland KansRijk: ‘Tweedeling op arbeidsmarkt tegengaan’

Nederland KansRijk: ‘Tweedeling op arbeidsmarkt tegengaan’

24 juni 2020 Beslag

Ons land wordt hard geraakt door de coronacrisis. Iedereen blijkt kwetsbaar, maar de mensen die al kwetsbaar waren, hebben het nog zwaarder in de crisis. Zij verliezen hun baan of zijn afhankelijk van onzekere flexbanen.

Schuldhulpverleners en bewindvoerders komen bij hun werk veel mensen tegen die wel een baan hebben maar toch moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Oorzaak: stijgende vaste lasten tegenover laagbetaald werk. Daardoor heeft zich op de arbeidsmarkt een groep ‘werkende armen’ gevormd. Daar moeten we vanaf.

Geen werkende armen

Daarom is de NVVK mede-initiatiefnemer van Nederland Kans Rijk, dat streeft naar een andere arbeidsmarkt. “Een arbeidsmarkt zonder tweedeling, onderscheid en werkende armen”, aldus de initiatiefnemers.

Minder zorg, meer vertrouwen

“Werkende mensen ervaren meer welzijn en gezondheid dan mensen die niet aan het werk zijn. Ook doen ze minder vaak een beroep op de zorg en hebben ze meer vertrouwen in de samenleving”, melden de betrokken organisaties op de website Nederland KansRijk.

Bij BNR Nieuwsradio vertelde hoogleraar Arbeidsmarktparticipatie Ton Wilthagen wat Nederland KansRijk voor ogen heeft. Zijn universiteit Tilburg is mede-initiatiefnemer.

Jermaine Berkhoudt

‘Verse vacatures! Twee banen, één betalen!’ schrijft ervaringsdeskundige en rapper MCJR (Jermaine Berkhoudt) in zijn bijdrage aan Nederland Kans Rijk.

Sleutelwoorden

Beslag