Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Enschede: 'Snel geld nodig? Wij kunnen je helpen'

Gemeente Enschede: 'Snel geld nodig? Wij kunnen je helpen'

16 juni 2020

Wie het afgelopen jaar in Enschede op zijn computer bij Google 'minilening' intikte, kreeg een advertentie van de gemeente te zien. Daarin bood de gemeente haar hulp aan. De gemeente besloot tot de actie na kennisname van het zoekgedrag van Enschedeërs. Inmiddels ligt er een subsidieaanvraag bij het Rijk voor een vervolg

Inwoners van Enschede (160.000 inwoners) tikten tussen april 2019 en april 2020 8.500 keer het zoekwoord 'snel lenen' in op Google, schrijft de regionale krant Tubantia. De gemeente hoopt dat het zien van een gemeente-advertentie mensen op het idee brengt niet bij commerciële kredietverstrekkers aan te klopppen, maar bij Stadsbank Oost-Nederland in Enschede, een gemeentelijke kredietbank (aangesloten bij de NVVK). 

Dagelijks zoekopdrachten monitoren

In Tubantia kondigt de gemeente aan het zoekgedrag van inwoners intensief te willen monitoren. "We hebben bij het rijk een subsidieaanvraag lopen. Dat gaat om advertenties plaatsen bij zoekopdrachten. Een advertentie bij Google kost, zeker in de financiële sector, veel geld. Maar als je van de honderd mensen die op de advertentie klikken er twee naar de schuldhulpverlening kunt krijgen, is dat al winst."

"Nog mooier zou het zijn als je weet welke woorden er worden gebruikt in een zoekopdracht, zodat de gemeentelijke website bovenaan staat in de reguliere zoekresultaten. We willen straks dagelijks monitoren hoe en waarop er in Enschede wordt gezocht als het om armoede en schulden gaat", vertelt communicatieadviseur Werk & Inkomen Ellen Evers van de gemeente Enschede aan Tubantia.