Over NVVK Studiedag

NVVK Studiedag

Thema: Van buiten naar binnen: wat kunnen we leren van de professionele blik van buiten?

Inleiding
Ons werk ligt onder een vergrootglas. Schuldeisers hebben een mening over ons werk, en mensen met schulden net zo goed. Het grote publiek hoort regelmatig verhalen over ‘de schuldenindustrie’ en ziet niet altijd het verschil tussen schuldhulpverleners, budgetbeheerders en bewindvoerders. Lokale Rekenkamers onderzoeken ons werk en geven hun mening erover. Dan is er ook nog de lokale en landelijke politiek die over onze schouder meekijkt.

Reden genoeg om onze halfjaarlijkse Studiedag te wijden aan het beeld dat de buitenwereld van ons heeft. Het succes van de schuldhulpverlening is immers mede afhankelijk van de samenwerking met andere partijen en het vertrouwen dat we van onze omgeving krijgen.
Hoe kijken schuldeisers aan tegen het werk van de schuldhulpverlening? Hoe ervaren onze klanten ons werk? Wat kunnen wij als schuldhulpverleners hiervan leren? Belangrijke vragen, juist nu we als NVVK samen met de VNG bezig zijn met het opstellen van een Basisnorm Schuldhulpverlening en we als NVVK een bijbehorend Kwaliteitskader ontwikkelen voor onze leden.

Wat gaan we doen?

 • Hoofdspreker op onze studiedag is Arre Zuurmond.
  Arre gaat belangrijke vragen bespreken met de deelnemers aan de studiedag. Hoe ervaart de burger de schuldhulpverlening? Hoe wordt hij bejegend? Wat gaat goed? Wat moet beter en hoe werken we daar naartoe?

 • We nemen de actualiteiten door met voorzitter Marco Florijn, die ook vooruitkijkt naar wat ons de komende tijd te wachten staat.

 • Van mislukkingen kun je veel leren, weet hoogleraar Paul Iske, School of Business and Economics Universiteit Maastricht. Hij richtte het Instituut voor Briljante Mislukkingen op en vertelt ons hoe nuttig mislukkingen zijn om de kwaliteit van je werk te verbeteren.
 • Een partij waar we veel mee te maken hebben zijn de incassobureaus. Hoe kijken zij aan tegen schuldhulpverleners? André Groot gaat met ons in gesprek namens de NVI (Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen).

Verder
Deze Studiedag wil je niet missen, want er zijn nog meer interessante momenten! Zo vindt de finale plaats voor de verkiezing van de Schuldhulpverlener van het jaar, die de NVVK samen met Schouders Eronder heeft georganiseerd. De winnaar krijgt een opleidingsbudget van 5.000 euro voor de eigen afdeling.

Daarnaast bieden we interessante deelsessies:

 • Ondernemers met schulden stoten nogal eens hun neus als ze een beroep op schuldhulp doen. Ten onrechte. Jeannette Meersma van NVVK-lid Kram & Meersma legt uit hoe iedere gemeente schuldhulp voor ondernemers en zzp’ers vorm kan geven.
 • Ontmoet journalisten en documentairemakers die de afgelopen tijd in aanraking kwamen met schuldhulpverlening. Ze delen hun perspectief op schuldhulpverlening met ons.
 • Angelique van de Vlekkert en Edwin Uitendaal van incasso-onderneming Vesting Finance (700 medewerkers in Nederland) gaan in op de relatie tussen de incassobranche en schuldhulpverleners. Wat gaat goed? Wat niet? Wat doen we eraan?
 • De bijzondere samenwerking in Tilburg tussen het kantongerecht, bewindvoerders en schuldhulpverleners wordt uit de doeken gedaan door Joke de Kock, manager schuldhulpverlening van de gemeente Tilburg
 • Op veler verzoek geeft Karen Stoffels-Montfoort opnieuw haar populaire college over de correcte berekening van het Vrij Te Laten Bedrag. Deze keer met extra aandacht voor het creëren van draagvlak onder schuldeisers.
 • Ook zijn er sessies over het experiment met de Buddy-app en de ontwikkeling van een Beroepscompetentieprofiel voor schuldhulpverleners.

Aanmelden
Aanmelding kan via de website: www.nvvkstudiedag.nl

Aangemeld, maar verhinderd?
Tot en met 1 oktober 2019 kun je zonder kosten annuleren. Wij vragen je dit schriftelijk te doen bij HOEZO!. Bij afmelding na 1 oktober 2019 kun je zonder extra kosten een collega als vervanger laten deelnemen. Lukt dit niet dan moeten wij helaas de kosten bij jou in rekening brengen.

Kosten
Deelname aan de studiedag kost € 279,00 per persoon. Indien je boekt vóór 1 oktober 2019 bedragen de kosten € 249,00 per persoon. Voor iedere derde deelnemer die vanuit een organisatie wordt aangemeld geldt een korting van 50% (op het bedrag dat hoort bij de datum van boeking). In het bedrag zijn alle kosten opgenomen, inclusief koffie, thee, een lunch en de afsluitende borrel. Na aanmelding ontvang je een bevestiging, factuur en routebeschrijving.

Waar?
Jaarbeurs Utrecht – Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht.

Meer weten?
Voor informatie kun je bellen of mailen met HOEZO! Congresorganisatie. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 023 - 555 27 20 of via k.kalwij@hoe-zo.nl.

De studiedag is interessant voor:
• Schuldhulpverleners
• Schuldeisers
• Bewindvoerders
• Anderen die beroepshalve betrokken zijn bij schuldproblemen.

Kiwa heeft 5 PE punten Kennis, bureau Wsnp 5 punten voor Kennisvergroting en BPBI 6 PE punten toegekend.

Programma van NVVK Studiedag

Op dinsdag 05 november:
9:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:05 Opening Door Rik Bovenberg
10:05 - 10:25 Hoe ervaren mensen met schulden de schuldhulpverlening? Door Arre Zuurmond, gemeentelijke ombudsman Amsterdam
10:25 - 10:50 Bekendmaking Schuldhulpverlener van het jaar door staatssecretaris Van Ark
10:50 - 11:30 Briljante Mislukkingen Door Paul Iske, oprichter Instituut voor Briljante Mislukkingen
11:30 - 11:50 Koffiepauze
11:50 - 12:50 Workshopronde 1
  Vesting Finance: ‘Onze kant van het verhaal’ Door Angelique van de Vlekkert, teamleider incasso particulieren, Edwin Uitendaal, medewerker insolventie Vesting Finance
  Presentietheorie in schuldhulpverlening Door Veerle Rooze, directeur IDO Lelystad en veranderkundige, Gerjan Geertsma, teamleider Schuldhulpverlening, Kees van Dijk, adviseur en docent schuldhulpverlening
  Schaalbare schuldpreventie Door Ralph Oudshoorn, COO Buddy Payment
  Instroom/doorstroom/uitstroom Beschermingsbewind Door Joke de Kock, manager schuldhulpverlening
12:50 - 13:30 LUNCH
13:30 - 13:50 Actualiteiten met een vooruitblik (hier en nu) Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
13:50 - 14:10 Hoe kijkt de incassobranche naar schuldhulpverleners? Door André Groot, Managing Director bij BVCM en bestuurslid NVI
14:10 - 14:25 Korte pauze, wisseling workshops
14:25 - 15:25 Workshopronde 2
  Wat maakt 'De Schuldmachine' bij jou los? Door Valérie Schuit, ondernemer/producent documentaires
  Update VTLB; overzicht wijzigingen 2018 en 2019 Door Karen Stoffels-Montfoort, senior beleidsadviseur NVVK
  Beroepscompetenties in de schuldhulpverlening Door Edwin Luttik, senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland, Karin van der Burgt, zelfstandig adviseur
  Belastingdienst
15:25 - 15:40 Korte pauze, wisseling workshops
15:40 - 16:40 Workshopronde 3
  Update VTLB; de VTLB-praktijk in 2019 in een casus Door Karen Stoffels-Montfoort, senior beleidsadviseur NVVK
  Beroepscompetenties in de schuldhulpverlening Door Edwin Luttik, senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland, Karin van der Burgt, zelfstandig adviseur
  Schaalbare schuldpreventie Door Ralph Oudshoorn, COO Buddy Payment
  Schuldhulpverlening voor (ex)ondernemers gefinancierd Door Jeannette Meersma, eigenaar Kram&Meersma
16:40 - 17:15 Afsluiting met hapje en drankje

Lees meer over het programma

Naar boven