Over Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

Onze halfjaarlijkse studiedag houden wij, vanwege de coronamaatregelen, online. We spreiden het programma over twee dagen: dinsdag 13 en dinsdag 20 april 2021.

Het thema van de studiedag is ‘Doen wat we beloven’. De mensen die zich bij ons aanmelden, verdienen de beste hulp die er is. Als NVVK werken we daarom sinds dit voorjaar met onze NVVK Belofte: 1) aanmelding zonder drempels, 2) hulp op basis van vertrouwen, 3) duidelijkheid waar je aan toe bent, 4) geen klanten buiten de boot, 5) druk schuldeisers verlagen, 6) zo goed mogelijk schuldzorgenvrij.

Hoe realiseren we dat in de praktijk? Wat is daarvoor nodig en welke initiatieven zijn er allemaal om jou te helpen deze NVVK Belofte waar te maken?

Op dinsdagmorgen 13 april 2021 gaan we met een aantal sprekers in op grote thema’s uit ons werk.

Welke politieke en bestuurlijke ontwikkelingen zijn er rond het schuldenbeleid, wat gebeurt er bij onze stakeholders en wat betekent corona voor de financiële zorgvraag? Daarover praat NVVK-voorzitter Marco Florijn je bij.

Aanval op het schuldentaboe
Je ontmoet ook Sandra Doevendans (37), voormalig café-eigenaar, alleenstaande moeder en actief in het provinciebestuur van Noord-Holland. Ooit had ze 100.000 euro schuld omdat haar café failliet ging. Ze is auteur van het boek ‘Schone lei’. In een interview met het AD zei ze: “Toen ik mijn verhaal begon te vertellen, merkte ik dat anderen ook opener durfden te zijn over hun schulden. Ik vind dat we als samenleving veel meer over geld moeten praten. We doen er veel te geheimzinnig over, waardoor we het taboe op schulden in stand houden.”

Werken met de NVVK Belofte
We maken duidelijk wat het voor jou betekent als je de NVVK Belofte als uitgangspunt voor je werk neemt. Dat doen we met NVVK-programmamanager Linda van Vliet. Haar collega Marianne Oostrik vertelt wat er de laatste maanden gebeurde rond het Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen en wat je de komende tijd op dat gebied kunt verwachten.

De Amsterdamse aanpak
Ook wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam levert een bijdrage aan het programma. Zij geeft je een inkijkje in de Amsterdamse schuldenaanpak. Om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden steekt de hoofdstad de komende jaren 11,8 miljoen extra in armoede- en schuldenbeleid. Amsterdam experimenteert ook met een pauzeknop voor mensen met schulden, die bij succes mogelijk landelijk ingevoerd wordt.

Maatwerk maakt het verschil
We willen het allemaal graag, maar we vinden het ook moeilijk: maatwerk leveren. Daarom nodigden we ook Eelke Blokker van het Instituut voor Publieke Waarden uit. Hij neemt je mee in een boeiende tour langs mogelijkheden om op jouw plek en binnen je mogelijkheden maatwerk te leveren voor je cliënten.

Op dinsdag 20 april 2021 organiseren we verspreid over de dag verschillende workshops. Stel je eigen programma samen! We bieden onderwerpen als:

 • Het Landelijk Convenant Vroegsignalering
 • Werken met ervaringsdeskundigen
 • Het nieuwe Kwaliteitskader van de NVVK
 • De Nederlandse Schuldhulproute, nu ook voor ondernemers
 • Saneringskrediet tenzij…
 • Wat doe je als je klant het niet meer ziet zitten?
 • Een pauzeknop voor mensen met schulden
 • Schulden als bron van schaamte
 • Jong in de schulden, hoe voorkomen we dat?
 • ‘On the job leren en ontwikkelen’, hoe pak je dat aan?
 • Minder regeldruk, klant voorop
 • Samenwerking met schuldeisers in convenanten

Wij willen deze studiedag een feestelijk tintje geven. Aansluitend op het keuzeprogramma op dinsdag 20 april sluiten we daarom af met een digiborrel. Wij sturen je daarvoor een borrelbox toe. Ook krijg je van ons het boek ‘Schone lei, Krachtige verhalen en concrete tips om uit de schuldhulpverlening te komen’ van Sandra Doevendans.

Aanmelden
Aanmelding kan vanaf volgende week via nvvkstudiedag.nl.

Aangemeld, maar verhinderd?
Omdat het een online bijeenkomst is, is het niet mogelijk te annuleren. Wie verhinderd is ontvangt een link om de webinars later te bekijken. Geef een verhindering schriftelijk door aan Congresorganisatie HOEZO! (cm.van.reenen@hoe-zo.nl).

Kosten
Deelname aan de studiedag kost voor NVVK-leden € 279,00 per persoon en voor niet NVVK-leden € 399,00. Als je boekt vóór 15 maart 2021 bedragen de kosten voor NVVK-leden € 249,00 per persoon en voor niet NVVK-leden € 369,00. Voor iedere derde deelnemer die vanuit een organisatie wordt aangemeld geldt een korting van 50% (op het bedrag dat hoort bij de datum van boeking). Na aanmelding ontvang je een bevestiging, factuur en enkele dagen voor de studiedag de link naar de webinar.

Meer weten?
Voor informatie kun je bellen of mailen met Congresorganisatie HOEZO!. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 023 - 555 27 20 of via cm.van.reenen@hoe-zo.nl.

De studiedag is interessant voor:

 • schuldhulpverleners
 • schuldeisers
 • bewindvoerders
 • anderen die beroepshalve betrokken zijn bij schuldproblemen

PE punten worden aangevraagd bij Bureau Wsnp, BPBI en Kiwa.

Programma van Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

Dag 1, dinsdag 13 april
9:30 - 9:35 Opening Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
9:35 - 10:00 Nieuw kabinet, vooruitblikken Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
10:00 - 10:55 Schulden, schaamte en hoop: het verhaal van Sandra Doevendans Door Sandra Doevendans, schrijver
10:55 - 11:05 Pauze
11:05 - 11:30 Schuldenrust in Amsterdam Door Marjolein Moorman, wethouder gemeente Amsterdam
11:30 - 11:55 NVVK Belofte en NVVK arrangement: wat betekenen ze voor jou Door Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen, Linda van Vliet, programmamanager NVVK
11:55 - 12:25 De Doorbraakmethode
12:25 - 12:30 Afsluiting Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
Dag 2, dinsdag 20 april
10:00 - 11:00 Workshopronde 1
  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij… Door Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen
  Landelijk Convenant Vroegsignalering Door Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK, Ruud van Nimwegen, beleidsadviseur Landelijk Convenant Vroegsignalering
  Minder regeldruk, klant voorop Door Linda van Arkel, senior beleidsadviseur Minder regeldruk, Marieke van der Veen, senior beleidsadviseur NVVK
  Een pauzeknop voor mensen met schulden Door Gerard van der Steen, beleidsadviseur schuldenrust NVVK
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:15 Workshopronde 2
  'Samen uit de schulden' Door Sandra Doevendans, schrijver
  Wat doe je als je klant het niet meer ziet zitten?
  Jongeren Perspectief Fonds, een innovatieve aanpak naar een schuldenvrije toekomst
  Ervaringsdeskundigen, hoe brengen ze jouw organisatie verder?
12:15 - 13:15 Pauze
13:15 - 14:15 Workshopronde 3
  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat? Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK
  Samenwerking met schuldeisers in convenanten Door Linda van Vliet, programmamanager NVVK, Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK
  Hoe kijken ervaringsdeskundigen naar de NVVK Belofte?
  Schuldhulp aan ondernemers met hulp van Geldfit Zakelijk Door Frederieke Kokol, projectmanager Nederlandse Schuldhulproute
14:30 - 15:30 Workshopronde 4
  Voortgang project beroepscompetentie sociaal financiële dienstverlening Door Edwin Luttik, senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland
  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij… Door Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen
  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat? Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK
  Een pauzeknop voor mensen met schulden Door Gerard van der Steen, beleidsadviseur schuldenrust NVVK
15:30 - 16:30 Digiborrel met ....

Lees meer over het programma

Naar boven